Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η αξία της γραφιστικής

Σε μια περίοδο που όλα αλλάζουν και η ανησυχία έχει κυριεύσει τις καρδιές των περισσοτέρων ανθρώπων, η τέχνη έχει λόγο। θα πεί κανείς μα καλά,πως είναι δυνατόν να μιλά κανείς για τέχνη όταν μια καρδιά δεν βρίσκει ησυχία,και όταν όλα γύρω φαίνονται σαν να γκρεμίζονται? κι όμως η τέχνη είναι έκφραση,είναι εξωτερίκευση συναισθημάτων,είναι και η σημειολογία του οραματισμού,της ελπίδας και της προσδοκίας για καλύτερο μέλλον.


Η γραφιστική είναι τέχνη, εφαρμοσμένη τέχνη που σκοπό έχει κυρίως,να παρουσιάζει,να εκφράζει με εικαστικό τρόπο ένα προίόν,μια εταιρεία,μια επιχείρηση,ενα σύλλογο,μια υπηρεσία κλπ। Μια τέτοια παρουσίαση δεν είναι απλή υπόθεση όπως νομίζουν μερικοί।Ο η/υπολογιστής δημιούργησε μια ψευδαίσθηση ικανοτήτων και ταυτόχρονο μια υποτίμηση της αξίας ενός γραφίστα।Κατάντησε ο γραφίστας ένας "χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών" που ενεργεί ως κατευθυνόμενος από τα πολλαπλά φίλτρα και έτοιμα στοιχεία που προσφέρει η τεχνολογία και τίποτα παραπάνω। κι όμως δεν είναι τα πράγματα έτσι, ο γραφίστας έχει λόγο στη εικαστική δημιουργία και προβολή κάθε επιχειρηματικής κίνησης। Το κάθε προϊόν έχει ψυχή,έχει ένα ιδιαίτερο "λόγο" και απαυθύνεται σε ψυχές που έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα,και λογικό είναι ο γραφίστας να πρέπει να ανακαλύψει,να εκφράσει και να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για το ανάλογο προϊόν η επιχείρηση ώστε να είναι καταρχάς ελκυστικό και αφ'ετέρου να είναι αποδεκτό από το συγκεκριμένο χώρο που απευθύνεται। Αυτή η δουλειά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ και ούτε γρήγορη,και εξαιτίας αυτού θα πρέπει και να αμοίβεται ανάλογα। Μια επιχείρηση η ένα προϊόν με κακή εικαστική παρουσία θα δυσφημιστεί αντί να διαφημιστεί,με μεγάλη επίδραση στις προσδοκόμενες πωλήσεις. Ετσι σε μια προσπάθεια να περικοπει το έξοδο της διαφήμισης ουσιαστικά περικόπτει τις πιθανότητες να προχωρήσει θετικά η διαφημιστική του επιλογή।


Καιρός είναι λοιπόν η αγορά να μάθει να εκτιμά την εργασία των γραφιστών και να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιοτική παρουσίαση των επιχειρήσεων και των προϊόντων των,ώστε να μπορεί και ο γραφίστας, γνωρίζοντας πως θα αξιολογη΄θεί σωστά η εεργασία του θα άποδώσει με βάση το χάρσιμα του και τις ικανότητες του,προς όφελος και του ίδιου και του πελάτη του।Και η αγορά έχει πολύ καλούς γραφίστες,αναγνωρίστε τους και δώστε τους την αξία που τους πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου